Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kemoterápia képes leírás - Rákbetegség.tlap.hu
részletek »

Kemoterápia - Rákbetegség.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: rakbetegseg.tlap.hu » Kemoterápia
Keresés
Találatok száma - 3 db
Életveszélyes kemoterápia

Életveszélyes kemoterápia

Egy a rákos betegek számára kifejlesztett szer serkenti a fertőzésekkel megbirkózó fehérvérsejtek növekedését, és ezzel csökkenti a kemoterápia okozta fehérvérsejt-szám csökkenés miatti halálos fertőzéses szövődmények számát. 'A kemoterápiás szerek célpontjai a elsősorban a daganatsejtek, de sajnos előfordul, hogy egyes egészséges sejteket, mint például a fertőzések leküzdésében szerepet játszó fehérvérsejteket is károsítják. Amikor a betegek fehérvérsejt-száma nagyon alacsony, rendkívül nagy veszélyt jelentenek a fertőzések, amelyek akár halált is okozhatnak..' - nyilatkozta Dr. Nicole M. Kuderer, aki a Duke Egyetem hematológus-onkológusaként a kutatómunkát irányította - írja a MediPress.

Gyógyszerek és módszerek

Gyógyszerek és módszerek

A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a biológiai válaszmódosító kezelések is. A daganatos sejtekre ható gyógyszerek fejlesztése az elmúlt két évtized orvostudományának fontos eredményei közé tartozik, s a daganatgátló szerek fejlesztése teszi lehetővé azt, hogy számos, korábban gyorsan halálhoz vezető betegséget gyógyítani lehessen, illetve a betegek életét meg lehessen hosszabbítani, s a páciensek az így kapott hónapokat-éveket elfogadható életminőségben, jó általános állapotban tölthessék.

Hogyan hat?

Hogyan hat?

A normális sejtek növekedése és pusztulása a szervezetben szigorúan ellenőrzött folyamat. A rákos sejtek azonban kontroll nélkül, gyorsan osztódnak, s egyre több sejtet képeznek. A rákellenes gyógyszerek rendszerint a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, így a rákos sejtek növekedését vagy osztódását (szaporodását) gátolják, ezáltal elpusztítják őket. A fentiekből következik, hogy a gyógyszerek hatására a gyorsan osztódó, de egészséges sejtek szintén károsodhatnak, s ennek következtében alakulnak ki a mellékhatások. A károsodott normális sejtek rendszerint regenerálódnak a kemoterápia után. Mivel sok gyógyszer más gyógyszerekkel együtt adva jobban hat, gyakran kettő vagy több rákellenes szert alkalmaznak egy időben, ezt nevezik kombinált kemoterápiának. Másféle gyógyszereket is használnak a daganatos betegségek kezelésére, például a hormonok hatását gátló szereket. Olykor biológiai terápiát írnak elő, amellyel a szervezet saját védekező rendszerét fordítják a daganatos sejtek ellen. A beadott anyagokat maga a szervezet is termeli kis mennyiségben, de ezek mesterségesen is előállíthatók, és segítségükkel a rákos sejtek elpusztítása vagy a szervezet tumor elleni védekezőképessége fokozható, továbbá a kemoterápiás szerek hatására károsodott egészséges sejtek regenerálódása is elősegíthető.

Tuti menü